Praktech gaat een nieuwe fase in. Praktech gaat vanaf 1 april als zelfstandige stichting verder onder de nieuwe naam Praktech, Vak-en Ontwikkelschool Limburg. Interim bestuurder Jan Paul ten Brink van Alterius en nieuwe voorzitter van Praktech Theo Thuis ondertekenden de officiële documenten hiertoe.
Bewogen jaar
Afgelopen jaar was voor Praktech in veel opzichten een bewogen jaar.
Het jaar startte met het nieuws dat het pand, waarin de cursussen werden gegeven, met ingang van juli verlaten moest worden. In de daarop volgende maanden was het niet alleen onzeker wáár Praktech verder kon, maar ook óf Praktech verder kon.
Een charme-offensief werd ingezet waarbij de organisatie enorm veel steun en waardering heeft ontvangen van netwerkpartners, cursisten en anderen die Praktech een warm hart toedragen. Dat én de inzet van onze eigen medewerkers heeft ervoor gezorgd dat Praktech van start kon bij het cursusjaar 2020-2021.
En nu? Nu is Praktech klaar voor de volgende stap.
Verzelfstandiging
Praktech heeft sinds het ontstaan van de stichting in 2010 geopereerd onder de vlag van onderwijsstichting Alterius. Sindsdien heeft Praktech zich dusdanig ontwikkeld dat het een volgende logische stap is om ‘op eigen benen’ te gaan staan. Met deze verzelfstandiging van Praktech, Vak- en Ontwikkelschool Limburg is die stap gezet en groeit Praktech uit tot volwassen partner van Alterius en andere partijen in de regio Limburg.
Vleugels uitslaan
Met de verzelfstandiging krijgt Praktech ook een nieuw bestuur met Theo Thuis als voorzitter. Een van de ambities van dit nieuwe bestuur is het uitbreiden van de activiteiten van Praktech in de provincie. Zo staan dit voorjaar nieuwe activiteiten op stapel in de voormalige praktijklokalen van Beroepscollege Brandenberg in Landgraaf. Ook bij de start van de vakschool in Heerlen, voorzien voor dit voorjaar, in samenwerking met partners in het voormalige Emmacollege, is Praktech betrokken.
Praktech Limburg zoekt nadrukkelijk de verbinding met werkgevers en instellingen, omdat wij geloven en uit de praktijk weten dat samenwerken werkt en bijdraagt aan het realiseren van een duurzame positie op de arbeidsmarkt voor jongvolwassenen, statushouders of omscholers.
Aansluiten bij behoefte
In de komende jaren wil Praktech Limburg meer inspelen en aansluiten bij de behoeften van bedrijven en instellingen die zoeken naar vakmensen.
Naast de technische ambachten heeft Praktech ook de ambitie om werkleertrajecten te ontwikkelen in de zorg, schoonmaak en in het groen. Praktech kiest daarbij altijd voor samenwerking met andere partners, liefst ook met praktische opleidingslocaties ter plaatse. Ook het uitvoeren van opdrachten voor de markt behoort tot de mogelijkheden.
Nieuw, maar ook vertrouwd
In deze periode van nieuwe ontwikkelingen blijft Praktech Limburg vooral doen waar het al goed in was. En dat is (jong)volwassenen en statushouders begeleiden naar een duurzame plek op de arbeidsmarkt. De eerste stap in dat proces is meestal het volgen van één van de (technische) cursussen en het ontwikkelen van werknemersvaardigheden. Leermeesters begeleiden de cursisten niet alleen op technisch gebied, maar er is vooral ook zorg en aandacht voor de cursisten. Alleen door het creëren van een veilige omgeving is groei mogelijk. En dat is de basis voor de volgende stap, een plek op de arbeidsmarkt. Na het behalen van het certificaat en het zetten van de eerste stappen op de arbeidsmarkt vindt vanuit Praktech nazorg plaats door een jobcoach of buddy.
En zo blijft het ook nog vertrouwd naast al dat nieuws.