Nieuw dagprogramma
voor jongeren

Waarom een nieuw programma?

Met het Integraal Zorg- en Onderwijsprogramma (IZEO) bieden we een passend aanbod voor jongeren. Bij de start van IZEO in 2018 werden behandeling en onderwijs geïntegreerd in één programma. Nu gaan we een stap verder. ‘Behandelen en leren is niet gebonden aan schooltijden. Vandaar ook een nieuw en verlengd dagprogramma, waarmee ook de integratie van (behandel)modules en teams als het ware verlengd wordt. Op deze manier proberen we nog beter aan te sluiten bij de zorg- en leerbehoefte van onze jongeren.’ zo vertelt Rosanne, manager bij Via Jeugd.

Samen maakt krachtig

Vanaf nu worden behandelmodules geïntegreerd in het onderwijsprogramma. Voor deze modules zijn lokalen vrijgemaakt die liggen in de ‘reguliere onderwijsgang’. De pedagogische medewerkers nemen deze modules voor hun rekening.
Naast generieke modules zullen ook geïndiceerde modules worden aangeboden. Waar we generieke modules (zoals ‘sociale vaardigheden’) aan alle jongeren aanbieden, zijn de geïndiceerde modules (bijvoorbeeld ‘ervaringsleer’) alleen op individuele indicatie beschikbaar.
In praktijk switcht een leerling dus van vak- of praktijkles naar behandelmodule en omgekeerd. Hierdoor is afstemming tussen onderwijs en zorg ook essentieel. Samen maakt krachtig!

Vrije tijd in het rooster

Ook nieuw is de invulling van de vrijetijdsbesteding dat in het dagprogramma is opgenomen. Na de reguliere Welkom bij het dagprogramma van IZEO Via Jeugdschooltijd verzorgen praktijkdocenten tussen 15.00-16.00 uur diverse activiteiten waarop leerlingen zich kunnen inschrijven. Tot aan de herfstvakantie staan er technische, creatieve en sportieve activiteiten op het programma. ‘In de eerste week zitten alle activiteiten al vol. Dat is een mooi begin!’ reageert Manon, teamleider bij Alterius.

Even wennen

Niet alleen de inhoud van het programma is vernieuwd, ook in de vorm zijn de vernieuwingen te zien. Zo worden om half negen de jongeren op het schoolplein verwacht. Terwijl enkele pedagogisch medewerkers het toezicht op het plein voor hun rekening nemen, sluiten de overige pedagogisch medewerkers aan bij de ochtendbriefing. Tijdens deze dagelijkse briefing nemen alle collega’s, zowel vanuit Alterius (onderwijs) als Via Jeugd (zorg), de dag door. ‘Praktische zaken als het rooster worden doorgelopen, maar ook hoe gaat het met de jongeren, zijn er specifieke dingen waarop vandaag gelet moet worden.’ licht Manon toe. ‘Op deze manier zijn we allemaal op de hoogte van wat er speelt en kunnen we, indien nodig, dus ook snel en efficiënt schakelen.’

Integrale aftrap

Het belang van het nieuwe programma, afgetrapt door deze gezamenlijke briefing is duidelijk. Vanuit alle geledingen zijn er collega’s aanwezig: van praktijkcoaches, therapeut en pedagogisch personeel tot management, docenten en stagiaires. Ook de directeur en bestuurder wonen deze eerste, gedenkwaardige briefing bij. ‘Dit is een belangrijk moment en dat we willen markeren. Er is veel werk verzet door alle collega’s de afgelopen periode en dan mag er bij zo’n start wel even stil worden gestaan. Vandaar straks ook voor iedereen, collega’s én jongeren, iets lekkers bij de koffie!’ aldus Bart, directeur Onderwijs bij Alterius.

De bel gaat. Even wordt er opgekeken. Het is nog even wennen zo’n nieuw rooster.


Deel deze pagina

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de Alterius Nieuwsbrief


Bedankt voor je inschrijving!