Het is al ruim twee jaar geleden dat onze leerlingen van De Buitenhof een gedeelte van het terrein van Mondriaan gereedmaakten voor de komst van de bomenkraamkamer. De officiële opening van die kraamkamer werd toen door Jordy Clemens, wethouder Onderwijs van de gemeente Heerlen gedaan. Hoe staat het nu met de bomen? We spraken met collega Pascal, docent Groen, die geregeld te vinden is bij de kraamkamer.
Wat hield het project ook alweer in? Pascal: ‘Het idee was om te kleine boompjes uit het bos te halen en deze op een andere plek te herplanten. Een plek waar ze wél voldoende licht en ruimte hebben. Zo kunnen ze op die nieuwe plek uitgroeien tot volwaardige bomen.’ En zo kregen de jonge boompjes eind 2022 hun nieuwe plek op het terrein bij Mondriaan, op loopafstand van onze school. ‘En daarnaast,’ voegt Pascal nog toe, ‘is dit natuurlijk een heel leerzaam project.’
Onkruid
Het was natuurlijk spannend om te zien of alle boompjes de winter én de herplanting goed waren doorgekomen. Het was dan ook heerlijk om in het voorjaar van 2023 te ontdekken dat alle boompjes waren aangegaan: aan alle boompjes kwamen knoppen en bladeren. En dan is er werk aan de winkel. ‘Onze leerlingen die intern hun Groen-stage bij ons lopen, verwijderden het eerste kleine onkruid in de buurt van de boompjes. Met de hand uiteraard, want dat moet voorzichtig gebeuren.’ vertelt Pascal.
Hazenpootje
Ook in het najaar wordt het onkruid verwijderd. ‘En het mooie aan dat seizoen is dat het de tijd van de paddenstoelen is. De leerlingen ontdekken veel paddenstoelen die op de houtsnippers rondom de bomen zijn gaan groeien, als favoriet het zogenaamde hazenpootje. Deze groeit op dood, nog niet te erg verteerd hout.’ legt Pascal uit. Weer iets geleerd!*
Onverwacht bezoek
Begin 2024 is het even schrikken als een deel van de boompjes aangevreten blijkt te zijn. De boosdoeners zijn een aantal schapen die een opening in hun schapenhek vonden. De leerlingen herstellen direct het hek, zodat dit niet nog een keer kan gebeuren. ‘Gelukkig zagen we enkele maanden later dat de boompjes weer leken te herstellen,’ zegt Pascal. ‘Dat konden we zien aan de scheuten die weer zijn aangegaan.’
Bosmaaier
Afgelopen najaar was het de eerste keer dat er machinaal gemaaid kon worden. ‘Dat was een perfecte klus voor onze leerlingen die de cursus bosmaaier/ tuin- en parkmachines toen volgden,’ vertelt Pascal. Dit moest uiteraard zorgvuldig gebeuren omdat de boompjes niet beschadigd mogen raken. Bij de beschadiging van de schors kunnen er al schimmels in het hout raken waardoor het boompje van binnen gaat rotten. Voorzichtig aan dus, maar dat is deze leerlingen wel toevertrouwd.
Verder groeien
Terwijl de winter nog volop bezig was, waren de leerlingen de afgelopen periode weer druk in de weer bij de boompjes. Dit keer werden de boompjes ‘rond gestoken’ zoals dat heet. Dit zorgt ervoor dat de kluit nieuwe haarwortels aanmaakt en de dikkere wortels van de kluit worden doorgestoken. Zo ontstaat een compacte kluit. Omdat sommige bomen straks weer een nieuwe plek krijgen, dit is tenslotte de ‘bomenkraamkamer’, gaat die kluit weer aan, zodat hij op zijn nieuwe plek verder kan groeien.
* vind je het leuk om paddenstoelen te herkennen en te leren hoe ze eten? Dan heeft onze collega Pascal nog een tip voor je: gebruik de app Obsidentify en leer meer over paddenstoelen (en ook over bomen, planten en dieren trouwens)