De bouwsector kampt met een toenemend tekort aan vakmensen en nieuwe instroom van leerlingen. Door het hoge aantal 50-plussers dat werkzaam is in deze sector is de verwachting dat er de komende 5 jaar 20% van de beroepsbevolking in deze sector zal uittreden, de sector vergrijst dus.
Tegelijkertijd is de behoefte aan nieuwe instroom groot en er is een groep waarvoor de reguliere BBL/Bol trajecten niet geschikt zijn. Daarnaast is er vanuit diverse gemeentelijke overheden de behoefte ontstaan om te komen tot een meer duurzame invulling van Social Return, o.a. door meer aandacht te geven aan arbeidsparticipatie door middel van maatwerk-scholing.
BAM Bouw en Techniek regio Maastricht, Ampliar Uitzendbureau en Praktech vinden het tijd voor actie en hebben de handen ineengeslagen.
Aan het werk vanuit een gezamenlijke visie
Ampliar, BAM Bouw en Techniek regio Maastricht en Praktech hebben vanuit eigen expertise hun krachten gebundeld. Vanuit een gezamenlijke visie op het opleiden en duurzaam inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, is een mooie samenwerking ontstaan. De partijen bieden voornamelijk zij-instromers, statushouders en kandidaten, die eerder zijn uitgevallen op leerwerktrajecten, een totaalpakket aan. Deze integrale aanpak vraagt maatwerk, flexibiliteit en een optimale afstemming tussen scholing en arbeidsparticipatie, waarbij de verduurzaming van Social Return inzet van medewerkers wordt gestimuleerd middels doorgroeimogelijkheden naar regulier werk.
Ampliar verzorgt de voorselectie, plaatsing en begeleiding van de kandidaten in o.a. het kader van Social Return projecten. Daarbij staat een projectbegeleider direct in verbinding met kandidaat en de organisatie om de stap naar werk zo goed mogelijk te begeleiden. De projectbegeleider vangt eventuele vragen en problemen op van de uitvoerders en de medewerkers en zorgt zo voor een soepele werkinzet en doorgang op de werkvloer.
Praktech is de opleider die de inhoud van de cursus, door middel van een maatwerkprogramma per cursist, aanpast aan de vraag van de BAM. Praktech onderhoudt nauwe contacten met de leermeester van BAM en de jobcoach van Ampliar.
BAM Bouw en Techniek regio Maastricht ziet medewerkers als het kostbaarste bezit van de organisatie en de inzet van gemotiveerd professioneel personeel als de sleutel tot succes. BAM wil voorkeurswerkgever zijn en medewerkers binden en boeien. Dit betekent meer zijn dan een aantrekkelijke werkgever met goede beloningen. BAM biedt medewerkers groei- en ontplooiingsmogelijkheden, ook voor de medewerkers die middels Social Return projecten zijn geworven en biedt hiermee een mogelijkheid tot een doorgroei naar een regulier contract.
'Ik zou niet bij een ander bedrijf willen werken'
Een van de kandidaten, Georgy, vertelt: “Ik ben blij dat ik deze kans van Ampliar en de BAM krijg. Bij Praktech leer ik die dingen waar ik nog moeite mee heb en die belangrijk zijn voor mijn werk op de bouwplaats”.
Ook over de begeleiding bij de BAM alleen maar lof: “Ik voel mij daar helemaal op mijn gemak, ik zou niet bij een ander bedrijf willen werken”.
Ook kandidaat Nicky is zeer te spreken over de samenwerking: “Via Ampliar ben ik gestart bij Praktech en de BAM en mijn eerste indruk is helemaal oké”.
Nicky geeft aan dat hij bij de BAM samenwerkt met hele fijne collega’s, het zijn goede vakmensen waar hij nog veel van kan leren. Hij krijgt goede begeleiding. “Ik ga met plezier naar mijn werk en bij Praktech leer ik dingen bij die ik eerder niet geleerd heb”, aldus Nicky.
Zowel Georgy als Nicky zien een toekomst in de bouw en liefst bij de BAM met vertrouwen tegemoet.