Onderwijs mee in beweging af- en ombouw JeugdzorgPlus

De JeugdzorgPlus wordt vanuit landelijk beleid geleidelijk afgebouwd, met als doel de jeugdhulp kleinschalig, open en zo thuisnabij mogelijk te organiseren. Het doel is daarbij om in 2030 zo min mogelijk jongeren gesloten te plaatsen. Het spreekt voor zich dat ook het onderwijs meegaat in deze beweging. Maar hoe dan?

Voor de regio Limburg is de onderwijscoalitie Limburg in het leven geroepen. Deze coalitie bestaat uit de samenwerkingsverbanden vo, een delegatie vanuit vso, mbo, vo, jeugdzorgplusaanbieder Via Jeugd en het bovenregionale expertiseteam Limburg. Samen zetten zij zich in om het onderwijs aan te laten sluiten bij de af- en ombouw JeugdzorgPlus.
De onderwijscoalitie is daarom gestart met het ontwikkelen van een plan en gebruikt hiervoor als basis de volgende twee centrale vragen:

  • Wat kunnen we nu al betekenen voor jongeren die uitstromen uit JeugdzorgPlus?
  • Hoe sluiten we als onderwijs aan bij de transitie JeugdzorgPlus?

Om aan de slag te kunnen met deze veelomvattende vragen zijn Lonieke Sillekens en Jelle Sloot van Key Groep gevraagd om dit project te leiden.

Geen makkelijke, wel mooie opdracht

Dat er heel wat komt kijken bij zo’n project kan Lonieke beamen. ‘Maar er gebeurt ook zo veel,’ vertelt ze. Samen met haar collega Jelle Sloot begeleiden ze de projectgroep die periodiek bij elkaar komt. Beiden zijn ook bij andere, vergelijkbare trajecten in het land betrokken.
‘Dit is misschien geen makkelijke opdracht, maar wel een mooie,’ gaat Lonieke verder. ‘De uitdaging zit  onder andere in het beter leren kennen van elkaars werelden, zorg en onderwijs. Nu kijken we echt bij elkaar in de keuken en ontdekken dat we (vaak nog) vanuit gescheiden systemen werken. Daar valt absoluut winst te behalen. En daarbij weten we elkaar steeds beter te vinden, vooral vanuit de gedachte om het beste voor de leerling te willen doen.’
Dat de partners echt vanuit die gezamenlijkheid deze opdracht benaderen, blijkt ook uit de leidende principes die ze tijdens georganiseerde ontwerpsessies fase hebben geformuleerd. In die fase is er vanuit breder perspectief meegedacht, waarbij zowel andere jeugdzorg- en onderwijsaanbieders als gemeenten een bijdrage leverden. Een voorbeeld van de leidende punten is ‘elke leerling in de regio is een leerling van ons allemaal’. ‘Dat zegt volgens mij al genoeg,’ sluit Jelle aan.

Kennis opdoen

De afgelopen periode heeft de projectgroep vooral gebruikt om kennis op te doen van elkaar, elkaars werkwijze, maar ook elkaars uitdagingen. Lonieke: ‘Zo krijgen we een duidelijk beeld van de jongeren om wie het gaat, de onderwijs- en ondersteuningsbehoefte die zij hebben en de in-, door- en uitstroom van deze jongeren.’ Nicole Oligschläger, coördinator Zorg en Onderwijs Alterius en lid van de projectgroep onderwijscoalitie, vult aan: ‘Natuurlijk heb je een beeld van je ‘eigen’ jongeren en zijn er herkenbare situaties, maar aan de tafel komen ook nieuwe inzichten naar voren.’

Duurzame relatie

Nicole werkt bij Alterius, een onderwijsstichting voor gespecialiseerd onderwijs. Alterius verzorgt onderwijs aan onder andere de jongeren die zijn geplaatst bij Via Jeugd, JeugdzorgPlus-aanbieder. ‘Vanuit Alterius werken we al heel nauw samen met Via Jeugd, maar het is van belang om dergelijke samenwerkingsstructuren breder te trekken en te verduurzamen.’ reageert Nicole. Het breder trekken van deze samenwerking zien we ook terug in de stuurgroep van de onderwijscoalitie, waarin we op strategisch niveau als onderwijs en jeugdhulp samenwerken rondom deze opgave.

Van praten naar doen

‘We gaan met de volgende fase beginnen,’ lacht Lonieke. Volgens de werkwijze ‘klein beginnen en groter maken’ gaat de projectgroep aan de slag met enkele concrete casussen. ‘Door deze met z’n allen te bespreken, kijkt iedereen vanuit zijn eigen expertise mee. En doordat we vooraf samen hebben gesteld dat iedere leerling een leerling van ons allen is, voelt iedereen ook de verantwoordelijkheid om dit tot een goed resultaat te brengen. En met de werkwijze zoals we deze nu vormgeven, gaan we ook daadwerkelijk van praten naar doen. Zodat het ook echt direct effect heeft op die leerling. ’

Het project loopt formeel tot juli 2025. ‘Dan hebben we in ieder geval onze aanpak in het klein al gestart,’ vertelt Lonieke. ‘En we nemen jullie de komende tijd graag mee in de ontwikkelingen van ons project. ’


Deel deze pagina

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de Alterius Nieuwsbrief


Bedankt voor je inschrijving!